Asfaltiranje dvorišta

Ukoliko niste razmišljali kako da uredite dvorišno okruženje i da olakšate kretanje kroz njega, imamo ideju koja je isplativa i za realizaciju i za kasnije održavanje. Ulepšajte okolinu svog doma, kao i samo dvorište, tako što ćete sve staze i prilaze asfaltirati.

Asfalt je nekada bio skup materijal, dok je danas pristupačan svima. Asfaltirane površine u Vašem dvorištu su itekako isplative za ulaganje i takva investicija sa sobom nosi brojne benefite.

ZBOG ČEGA SE PREPORUČUJE ASFALTIRANJE DVORIŠTA?

Ukoliko za pokrivanje celog dvorišta ili jednog dela tražite materijal koji je trajan, poboljšava estetiku prostora i vredi svaki dinar sa asfaltom nećete pogrešiti. Sačinjen od mineralnih materija i bitumena ostaje u savršenom stanju dugi niz godina uprkos negativnom delovanju faktora iz spoljašnje sredine.

U pitanju je smeša koja za razliku od betona poseduje važnu osobinu, a to je elastičnost. Zahvaljujući elastičnosti, asfaltirane površine Vašeg dvorišta neće poremetiti kretanje čoveka i vozila, vremenske prilike i drugi faktori zbog kojih bi se običan beton deformisao i na njemu nastale pukotine.

Asfaltiranje dvorišta čini ga lepim na oko i prijatnijim za boravak i druženje sa bliskim osobama. Istovremeno čini Vaš stambeni objekat vrednijim.

ZAŠTO NE TREBA SAMI DA ASFALTIRATE SVOJE DVORIŠTE?

Samo pravilno asfaltirano dvorište može vremenom da opstane i ostane funkcionalno. Radovi zahtevaju mnogo pažnje i iskustva, kao i specijalne mašine i alate da bi asfaltirana površina služila svrsi i dugo trajala. Uz to, asfalt se mora tokom ugradnje održati na određenoj temperaturi, te je uz spretnost neophodna i brzina dok su radovi u toku.

Samostalni pokušaji Vas mogu skupo koštati i uprkos trudu moguće je da ćete se suočavati sa neravninama i pucanjem površine, a to nikako ne želite. Iskusni radnici poseduju sve što je potrebno za pravilno izvođenje posla kao što je asfaltiranje, a tu se računaju znanja, veštine, posvećenost detaljima i sredstva.

Asfaltiranje dvorišta nimalo nije jednostavan posao i iz tog razloga ga prepustite timu neke specijalizovane i pouzdane firme koja će ga odraditi savršeno, uz garanciju da će asfaltirane površine dugi niz godina biti jednako funkcionalne i otporne na sve vidove oštećenja.

KAKO IZGLEDA PROFESIONALNO ASFALTIRANJE DVORIŠTA?

Kada pronađete firmu kojoj ćete pokloniti poverenje, pre početka asfaltiranja dvorišta se sa njenim stručnim zaposlenima konsultujte oko detalja, saslušajte sugestije i predloge i kroz diskusiju proverite da li mogu ispuniti sve Vaše zahteve. Oni će Vas strpljivo saslušati jer im je cilj da budete u potpunosti zadovoljni završenim poslom.

Na početku radova uklanja se materijal od koga je sačinjena postojeća površina i isti se bezbedno odvozi na otpad ili na reciklažu. Postavlja se obloga koja je ključna za kvalitet asfaltiranih površina, a ubrzo zatim i sam asfalt.

U zavisnosti od površine Vašeg dvorišta smeša će se nanositi mašinski ili ručno – postepeno i ravnomerno. Nakon toga, neophodno je pokrivenu površinu preći valjkom tako da postane čvrsta i sabijena, bez opasnosti da će kroz asfalt proći voda i oštetiti ga.

Konačan rezultat je estetski lepo i prohodno asfaltirano dvorište koje će takvo ostati veoma dugo uz minimalne troškove održavanja.

KAKO SE ODRŽAVAJU DVORIŠNE ASFALTIRANE POVRŠINE?

Asfalt je izdržljiv i trajan i stoga ne zahteva često održavanje, niti je za takav proces potrebno ulagati mnogo novčanih sredstava. Ukoliko želite, na svakih 3-5 godina možete detaljno oprati asfalt i naneti neki dodatni zaštitni sloj nalik premazima na bazi akrilnih smola.

Pre nego što upotrebite bilo kakav proizvod prvo isprobajte malu količinu na površini koja je najmanje uočljiva da bi se uverili da ćete dobiti željene rezultate. Motorno ulje sa betona čistite tako što prvo kupite prolivenu tečnost uz dodatak peska ili piljevine, a od pomoći može biti čak i kukuruzno brašno. Potom, tretirajte fleku nekim dobrim, ekološkim sredstvom.