Montažne hale: namena, prednosti i modeli montažnih hala za sve tipove objekata

montazna-hala-u-radu

Montažne hale su gotovo postale standard gradnje u poslednjih nekoliko decenija iako ovaj princip gradnje nije novina na tržištu.

Ovakav stil gradnje (metalne konstrukcije + paneli) već odavno ima primenu u izgradnji velikih objekata kakvi su megamarketi, tržni centri, proizvodni pogoni, industrijske hale, sportski objekti…

Montažna konstrukcija se u konkretnim uslovima dizajnira i projektuje u zavisnosti od vašeg konkretnog građevinskog projekta, te može biti u potpunosti personalizovana.

Koja je namena montažnih hala?

Montažna hala može imati bilo kakvu namenu u proizvodnji, industriji, prodaji ili uslužnim delatnostima. Tako se često mogu videti shoping molovi ali i hangari, proizvodni objekti ili sportska hala pod krovom montažnih hala. Bez obzira na namenu, montažne hale imaju istu svrhu: brzo podizanje mobilnog objekta visokog kvaliteta i dugotrajnosti za pristupačnu cenu.

Prednosti izgradnje montažnih hala

Konstrukcije montažnih hala su dizajnirane na način da je njihovo postavljanje mnogo brže nego standardna izgradnja objekta. Pored brzine formiranja objekta, montažni objekti u velikoj meri mogu uticati na povećanje energetske efikasnosti, s obtirom na materijale koji se koriste i način konstruisanja. Manje je zagađenje vazduha i vode a i nivo buke pri izgradnji je dosta niži u odnosu na standardnu gradnju.

Montažna hala, bez obira na vrstu hale (sportska hala, radionica, hangar, poslovni ili magacinski prostor) se u većem delu izgradnje gradi u kontrolisanom prostoru što u velikoj meri smanjuje potencijalne štete od vremenskih uslova ili eventualnih krađa.

Takođe, pored brzine, za izgadnju montažne hale potrebno je manje ljudstva što u startu smanjuje neke troškove.

U zavisnosti od načina spajanja konstrukcije, hale mogu biti:

  • montažno – demontažne gde se spajanje vrši pomoću vijačne veze i
  • modularna, gde se spajanje postiže procesom zavarivanja.

Modularna i montažna konstrukcija nisu isto

Iako se modularna konstrukcija često meša sa montažnom, to nije isto. Modularna konstrukcija podrazumeva izgradnju čitavih delova projekta pre nego što te delove otpreme na lokaciju. Ovo uključuje instaliran vodovodni sistem, razvedeno električno kolo i sve ostalo što je potrebno za funkcionalnu jedinicu.

Danas se investitori sve više odlučuju za montažne hale

Montažne hale su objekti koji se brže grade, jer se veći deo priprema izvodi u radionicama, van gradilišta.

Montažne hale se grade od elemenata čelične konstrukcije sa finalnom montažom, sa visokim stepenom  kvaliteta.

Montažne hale poseduju kvalitetne veze između razdvojivih elemenata, tako da je montažnu halu moguće preseliti na drugu lokaciju bez oštećenja elemenata.

Troškovi održavanja montažnih hala su manji

Kada su montažne industrijske hale u pitanju, jedna od najvažnijih osobina ovog tipa gradnje je montažno-demontažni princip. Dakle, ukoliko iz bilo kojih razloga vlasnik hale želi da promeni lokaciju iste, to je izvodnjivo u kratkom roku. Elementi konstrukcije su tako dizajnirani da se rastavljanjem delova ne utiče naa kvalitet pojedinih elemenata.

Važno je napomenuti i da elementi koji se koriste u izgradnji montažnih hala dolaze kao konačni element za koji nije potrebna dodatna obrada. Čelični elementi u demontažnom sistemu spajaju se isključivo vijčanim vezama i pre podizanja na svoje mesto u konstrukciji, dobijaju još jedan zaštitni premaz brzo-sušivom industrijskom bojom.

Ovakav pristup izradi čeličnih konstrukcija obezbeđuje izuzetan kvalitet, za pristupačnu cenu.

Modeli konstrukcija za montažne hale

Pored toga što postoje montažno-demontažni tip i modularni tip konstrukcije montažne hale, modele konstrukcije delimo i prema konstrukciji pojedinih delova hale. Tako na primer, hale mogu imati rešetkaste čelične konstrukcije na jednu i dve vode, spratne konstrukcije, hale sa kranovima, ramovske konstrukcije i td.

Svi ovi modeli su modeli delova čitave konstrukcje. Prema zahtevu klijnta svaki od ovih modela može biti konstruisan po želji ali u skladu sa projektnim planom.

Komponente montažne konstrukcije:

Montažne konstrukcije se sastoje iz  nekoliko elemenata. Grede, nadvratnici, stubovi, zidovi koji su predviđeni za predgrađevinske radove predstavljaju nezaobilazne veze konstrukcije.

Nakon što smo obezbedili spojeve i ramove, važno je izabrati adekvate panele podne i krovne elemente. Različiti zidni paneli željene veličine i oblika se pripreme za ugradnju, a zatim transportuju do mesta gde se montiraju. Paneli, pored spojeva, predstavljaju veoma važan segment konstrukcije. Paneli predstavljaju predstavljaju savremeno i ekonomično rešenje za pokrivanje i oblaganje objekata.

U zavisnosti od zahteva, objekat može biti pokriven i krovnim i fasadnim sendvič panelima sa ispunama od poliizocianurata (PIR), poliuretana (PUR) i-ili mineralne vune (MW).

Karakteristike koje panele čine dobrim izborom su mala specifična težina, odlična termoizolacijska zvučna svojstava, jednostavna i brza montaža niski troškovi održavanja i znatna ušteda energije.

Šta treba da znate pre unajmite izvođače radova?

Iako je sama izrada konstrukcije i pokrivanje montažne hale jeftinija od standardne gradnje, postoje elementi koji vam mogu doneti dodatne troškove i to, u većini slučajeva bespotrebno.

Da bi skratili vreme izrade kao i mogućeg angažovanja dodatnih lica koji bi regulisali druge segmente gradnje ne zaboravite na sledeće:

  1. Uverite se da je lokacija gde želite da podignete montažnu halu pravno regulisana
  2. Uverite se da je podloga (zemljište) dovoljno bezbedna i stabilna za izgradnju takvog objekta
  3. Utvrdite da li veličina zemljišta zaista odgovara veličini željenog objekta
  4. Utvrdite da li je lokacija za izgradnju montažne hale dovoljno troškovno i logistički opravdana.

Pored ovih koraka, imajte definisanu želju u smislu okvirne veličine objekta, namene, i koliko brzo želite da montažnu halu privedete nameni.

Naš tim će vas kontaktirati sa dodatnim pitanjima i ponuditi mogućnost konsultacije. Obilazak terena radi definisanja tačnih zahteva je preduslov za izradu ponude.

Izrada u dogovorenom roku je naša obaveza.

Za sve vaše upite ili besplatnu konsultaciju, kontaktirajte nas: Tel. 065 45 45 092 i 065 52 99 806, E-mail office@stamil.rs